Gebelik testi korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebelik olup olmadığının anlaşılması için gerçekleştirilen bir testtir. Bilindiği gibi adet gecikmesi en önemli gebelik belirtisi olarak kabul ediliyor. Kadınlar adet gecikmesi yaşadığında ve özellikle de korunmasız cinsel ilişkiye girdiğinde hamile olup olmadıklarını en kısa sürede öğrenmek istiyor.
Çünkü gebeliğin bir an önce belirlenmesi istenmeyen gebeliklerde çok daha fazla önem taşıyor. Bunun nedeni ülkemizde kürtaj işleminin yasal olarak sadece belirli bir süre içerisine yapılması gerektiğidir. Yasal düzenlemeler kapsamında yapılabilen bir işlem olduğundan gebeliğin 10. haftasından önce kürtajın gerçekleştirilmesi gerekir.
Dolayısıyla istenmeyen gebeliklerde adet gecikmesi yaşandığında zaman kaybetmeden bu testin yapılması ve kürtaj için başvurulması gerekir. Planlı gebeliklerde de gebelik kontrollerine bir an önce başlanabilmesi açısından söz konusu testin yapılması önem taşıyor. Evde uygulanan testlerin ne kadar güvenilir olduğuna değineceğiz. Ancak öncesinde hamilelik testi nasıl yapılır konusunu mercek altına almak gerekiyor.
Yazı İçeriği
Gebelik Testi Nasıl Yapılır?
Öncelikle gebelik testi 2 farklı seçenek halinde kadınların karşısına çıkıyor. Bunların ilki en çok tercih edilen ve evde sadece az miktarda idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilen testtir. Diğeri ise laboratuvar ortamında gerçekleştirilen ve kan numunesi kullanılarak yapılan testtir. Evde uygulanan testler çok daha pratik bulunuyor ve aynı zamanda dakikalar içerisinde sonucu görmeyi sağlıyor.
Makul fiyatlarla satışa sunuluyor olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen test çeşitleri arasında yer alıyor. Hastanelerde yapılan testler ise kandaki beta hCG seviyesini ölçerek hamileliğin mevcut olup olmadığını belirliyor. Bir kıyaslama yapılması gerekirse kandaki beta hCG seviyesini ölçen testlerin çok daha güvenilir olduğunu belirtmeliyiz. Aynı zamanda kan numunesi kullanılarak gerçekleştirilen testler ile gebeliğin daha erken dönemde tespit edilmesi mümkün olabiliyor. Daha fazla beklemek istemeyen kadınlar işte bu nedenle tercihini klinik ortamda gerçekleştirilen testlerden yana kullanıyor.
Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/folik-asit/
Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Evde hamilelik testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı aslında oldukça basittir. Bu testin dakikalar içerisinde yapılması mümkün olabiliyor. Pek çok farklı firma tarafından üretimi gerçekleştirilen bu testler çoğunlukla çubuğa benzeyen bir görünüme sahip oluyor. Bir kap içerisine idrar toplamak ve test kutusu içerisinden çıkan damlalık yardımı ile gebelik testi üzerinde bulunan alana idrar damlatmak testin gerçekleştirilmesi için yeterli oluyor. Bazı test çeşitlerinde ise test çubuğunun bir bölümünün idrar doldurulmuş olan kaba batırılması gerekiyor.
Bazı testler sadece birkaç dakika içerisinde sonuç verirken bazı testler ise 5 dakika ile 7 dakika arasında gebeliğin mevcut olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor. Evde yapılan bu testlerde genellikle iki farklı çizgi bulunuyor. Gebeliğin mevcut olması halinde her iki çizgi de belirginleşiyor. Gebelik olmaması halinde ise çizgilerden sadece biri belirginleşiyor.
Bu arada bazı gebelik testi çeşitlerinin üzerinde çizgi yerine artı ve eksi işareti bulunabiliyor. Artı işaretinin belirginleşmesi durumunda test sonucu pozitif olarak değerlendiriliyor ve bu durum gebeliğin mevcut olduğu anlamına geliyor. Eksi işaretinin belirginleşmesi durumunda ise test sonucu negatif olarak değerlendiriliyor.
Bununla birlikte bazı test çubuklarında da hamile kadın ve hamile olmayan kadın çizimleri bulunabiliyor. Bu testlerde dikkat edilmesi gereken unsur yeterli süre beklemektir. Ne kadar beklenmesi gerektiği ise test kutusu üzerinde ya da içerisinden çıkan kağıtta yazar. Bu bölümü okumanız durumunda ne kadar beklemeniz gerektiğini ve aynı zamanda testi nasıl yapmanız gerektiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Evde Hamilelik Testi Yapmak Ne Kadar Tutarlıdır?
Kadınlar hamilelik testi nasıl yapılır sorusu kadar bu testlerin ne oranda güvenilir olduğunu da merak edebiliyor. Evde uygulanan ve idrar numunesi ile yapılan testler % 98 oranında doğru sonuç veriyor. % 2 ya da % 1 oranında olsa da yanılma paylarının olduğunu ise belirtmek gerekir. Bu nedenle kesin bir sonuç için mutlaka kanda hamilelik testinin de yapılmasına ihtiyaç oluyor. Özellikle evde yapılan testlerde sonucun negatif çıkması durumunda bir süre beklemek ve halen adet dönemi başlamadıysa testi tekrarlamak lazım…
Aynı zamanda bu testlerin kimi zaman ‘erken hamilelik testi’ şeklinde de piyasada kullanıma sunulduğunu belirtelim. Fakat erken dönemde yani adet gecikmesi henüz yaşanmadan gebeliğin tespit edilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle kadınlar hamileliğe dair bazı şüpheleri olsa bile mutlaka adet gecikmesini beklemelidir.
Beklenen adet döneminin üzerinden 3 ile 4 gün geçtikten sonra testi yapmak daha güvenilir bir sonuç elde etmeyi sağlar. Aynı durum kanda beta hCG ölçümü ile gebeliği belirleyen testler için de geçerlidir. Adet gecikmesi olmadan kanda hamilelik testlerinin de doğru sonucu vermesini beklememek gerekiyor.
Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/cin-takvimi-cinsiyet-hesaplama/
Kanda Gebelik Testi
Kan numunesi kullanılarak gerçekleştirilen testlerin 2 farklı grupta değerlendirildiğini belirtebiliriz. Bunların ilki kandaki beta hCG hormonunun olup olmadığının tespit edilmesini sağlayan gebelik testi yöntemidir. Diğeri ise kandaki hormonun seviyesini ölçer. Her ikisi de gebeliğin mevcut olup olmadığının net bir şekilde anlaşılmasını sağladığından hangisinin gerçekleştirildiğinin çok fazla önemi bulunmuyor. Sadece son adet dönemini hatırlamayan kadınların gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunun tespit edilmesi için kandaki hormon seviyesinin ölçümüne ihtiyaç duyulabilir.
Burada kritik bir unsurun da altını çizmek gerekiyor. Gebelik testinin pozitif çıkması mutlaka sağlıklı bir gebelik olduğu anlamına gelmiyor. Dış gebelik ya da mol gebelik gibi ihtimalleri de göz önünde bulundurmalısınız. Sağlıklı bir hamilelik olup olmadığının anlaşılması için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeniz gerekiyor.
İdrarda Gebelik Testi
Sadece birkaç damla idrar numunesi idrarda gebelik testi yapılması için yeterlidir. Ancak kanda gebelik testinin yaklaşık olarak 7 gün daha erken sonuç verdiğini de unutmamak gerekiyor. Bu testler eczanelerden gayet düşük bir ücret karşılığında temin edilebilir ve günün herhangi bir saatinde yapılabilir.
Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
Kimi zaman gebelik testi üzerinde ikinci çizgi silik bir görünümde olabiliyor. Bu durumda da test sonucu pozitif olarak değerlendirilir. Ancak silik çizgi çıktığında birkaç gün bekleyerek yeniden test yapılması çok daha doğru olacaktır.
İlginizi çekebilir –> https://www.saithalil.com/prolaktin-yuksekligi/
Çift Çizgi Ne Anlama Gelir?
İdrarda gebelik testi sonucunda çift çizginin belirginleşmiş olması hamile olduğunuz anlamına geliyor. Bu testlerde ilk çizginin belirginleşmesi testin çalıştığı anlamına gelir. İkinci çizgi ise sadece idrarda belirli bir oranda beta hCG hormonu bulunduğunda belirginleşiyor. Sonuç olarak gebeliğin mevcut olduğu çift çizginin belirginleşmesi ile anlaşılıyor.
Hamilelik Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?
Kadınlar hamilelik testi nasıl yapılır konusunda test sonucunun nasıl değerlendirildiğini de merak edebiliyor. Test sonucu pozitifse hamilesiniz demektir. Negatif olması ise hamile olmadığınız anlamına gelir. Ancak sağlıklı bir gebelik için gebelik testi sonucunun pozitif çıkması yeterli değil. Ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi de gerekiyor.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Korunmasız cinsel ilişkinin üzerinden 21 gün geçtikten sonra test yapılabilir. Ancak kimi zaman döllenme cinsel ilişkiden 1 ya da 2 gün sonra da meydana gelebiliyor. Bu durumda hamilelik testi nasıl yapılır ya da test için kaç gün beklenmeli sorusunun yanıtı değişir. Böyle durumlarda cinsel ilişkiden 22 ya da 23 gün sonra test yapılmasında fayda olacaktır.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Bunun için idrarda ya da kanda gebelik testi yapılması yeterli olacaktır. Gebelik testleriyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Mutlaka okumalısın –> https://www.saithalil.com/beta-hcg-degerleri/