Gebelik kolestazı gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan ve anne adaylarının günlük hayatını sıkıntıya sokabilen şiddetli kaşıntı sorunudur. Vücudun pek çok bölgesinde görülebilen kaşıntı sorununun özellikle eller, ayaklar, saçlı deri ve meme çevresinde yoğunlaştığı gözlemleniyor. Aynı zamanda göbek, makat ve vajina da da kaşıntı meydana gelebiliyor. Hamilelikte kaşıntı konusunda riskin yüksek olduğu durumları ise şu şekilde listelemek mümkündür:

  • İkiz ya da üçüz gebelikler
  • Gebelik öncesinde karaciğerle ilgili sorun yaşayanlar
  • Aile öyküsünde bu sorunun bulunduğu anne adayları
  • 35 yaş üstü hamilelikler
  • Hepatit C olanlar

Halk arasında gebelik kolestazı sorununun sadece anne adaylarını olumsuz etkilediği düşünülüyor. Oysa göründüğünden çok daha ciddi bir problem olan bu sorun anne karnındaki bebekler için de tehlikeli olabiliyor. Bebekler için tehlikeli olan unsurların başında bu problemin erken doğumu beraberinde getirebiliyor olmasıdır. Bununla birlikte mekonyum aspirasyonu (bebeğin kakasını yutması) da bir diğer risk olarak karşımıza çıkıyor. Bu riskler dikkate alınarak anne adaylarının gebeliğin 37. haftasından sonra doğum yapması tavsiye edilir. Bu sayede bebeği olası risklerden korumak mümkün olabiliyor.

Mutlaka okumalısın –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-vajina-agrisi/

Gebelik Kolestazı Nedenleri

 

Kaşıntı sorununu yaşayan anne adayları gebelik kolestazı probleminin neden ortaya çıktığını da merak edebilir. Safra kesesi karaciğerden gelen safrayı depolar ve ihtiyaç olması durumunda bağırsaklara salgılar. Bu salgı sindirimi kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Normal bir vücut dengesinde sorun yaşanmıyor olsa da gebelik döneminde vücutta pek çok değişim meydana geliyor ve özellikle hormon dengesi hamileliğe bağlı olarak değişebiliyor. Hormonların safra fonksiyonlarına da etkisi oluyor.

Gebelikte hormonlardan kaynaklı olarak safra akışının azalması hatta tamamen durması söz konusu olabiliyor. İşte bu durumda da ortaya hamilelikte kaşıntı problemi çıkıyor. Safra akışının ideal seviyeden daha az olması ya da tamamen kesilmesi safra asitlerinin karaciğerde birikim yapmasına yol açar. Bu durum da vücudun kan dolaşımını da etkisi altına alır. Kaşıntı problemi her anne adayında ortaya çıkmaz. Sorunun kaynağı henüz tam olarak bilinemiyor olsa da genetik faktörlerin bu hastalıkta rol oynadığını belirtmek mümkündür.

Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-beslenme-onerileri/

Gebelik Kolestazı Bulguları

Elbette anne adaylarında gebelik kolestazı bulguları farklı olabiliyor ve semptomların şiddeti de değişkenlik gösterebiliyor. En belirgin bulgu ise kaşıntı sorunudur. Kaşıntı günün belirli saatlerinde artabilir. Bunun dışında hamilelikte kaşıntı sorununun yaygın bulgularını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Göbek, el ve ayaklarda yoğun kaşıntı olması
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Gaita renginin normalden daha açık olması
  • Sürekli yorgun ve bitkin hissetme
  • İştah azalması
  • Depresyon
  • Kaşıntıya bağlı olarak ciltte tahriş ve kızarıklıklar

Yukarıda sıralanan bulguların son derece yaygın görüldüğünü belirtebiliriz. Aynı zamanda bazı anne adaylarında ender görülen daha farklı bulgular da ortaya çıkabiliyor. Seyrek görülen gebelik kolestazı bulguları ise şöyledir:

  • Gözlerin ve cildin sarı renge dönmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karnın sağ üst kısmında kadran ağrısı olması

Kaşıntı sorununun gebelik döneminde kolestaz dışında daha farklı sağlık sorunlarından da kaynaklanabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle anne adayları hamilelik döneminde yaşadıkları kaşıntı sorununu asla ‘normal’ olarak değerlendirmemeli ve doktoruna mutlaka bu konuda bilgi vermelidir. Bu sayede gerekli muayene ve tetkikler yapılabilir, olası hastalıklar araştırılarak erken dönemde tanı konabilir.

Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı Nedir?

Çoğunlukla hamileliğin ikinci döneminde görülen gebeliğin intrahepatik kolestazı gebelik kolestazı ile karıştırılabiliyor. Bir karaciğer rahatsızlığı olan bu sorunun tipik özelliği de kaşıntıdır. Hamilelik döneminde karaciğere bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları arasında en yaygın görüleni budur. Söz konusu sağlık sorununun ortaya çıkma nedeninden sorumlu olan ise östrojen hormonudur. Çünkü bu hormon safra asitlerinin atılımını önleyerek karaciğerde birikmesine yol açıyor ve ortaya hamilelikte kaşıntı sorunu çıkıyor.

Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-sigara-kullanimi-ve-zararlari/

Gebelik Kolestazı Nasıl Tedavi Edilir?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gebelik kolestazı tanısı konduğunda öncelikle anne adaylarının şikayetlerini gidermeye yönelik çeşitli tedavilerin tercih edildiğini belirtebiliriz. Kaşıntı giderici kremlerin kullanımı, anne adaylarının ılık banyo yapması, cildi yumuşatan ve kaşıntıyı bu yolla azaltmaya yardımcı olan krem ya da losyonların kullanımı gibi seçenekler üzerinde duruluyor.

Bununla birlikte hamilelikte kaşıntı sorununu azaltmaya yardımcı olması için anne adayına K vitamini takviyesi de önerilebilir. K vitamini dışarıdan takviye olarak alınabileceği gibi yüksek oranda bu vitamini içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesi de tercih edilebilir. Anne adayının bazı kritik noktalara da dikkat etmesi gerekir. Örneğin terlemek ya da vücut ısısının yükselmesi kaşıntıyı artırır. Bu nedenle serin ortamlarda bulunmaya ve terletmeyen kıyafetlerin tercih edilmesine de dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Vücutta Kaşıntı Ne Zaman Başlar?

Çoğunlukla hamilelikte kaşıntı problemi gebeliğin 6. ayından sonra başlıyor olsa da bazı anne adaylarında bu sorunun hamileliğin 3. ayından itibaren görülmeye başlandığı da biliniyor. Kimi zaman da gebeliğin ilk trimester döneminin sonlarına doğru başlayan kaşıntı sorunu giderek azalıyor ve gebeliğin son trimester döneminde yeniden yoğunluk kazanıyor. Dolayısıyla pek çok anne adayında kaşıntı şikayeti her daim aynı düzeyde olmuyor.

Kaşıntı sorunu sadece gebelik kolestazı probleminden kaynaklanmıyor. Aşağıda sıralanan unsurlar da hamilelik döneminde kaşıntı semptomuna yol açabiliyor.

  • Vücuttaki hormon değişimleri
  • Progesteron ve östrojen hormonunun artışa geçmesi
  • Hamilelikte cilt çatlaklarının oluşması
  • Gebelik ürtikeri
  • Bazı gıdalara vücudun alerjik reaksiyon göstermesi
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Egzama ya da sedef gibi cilt rahatsızlıkları

Yukarıda yer alan durumlarda meydana gelen kaşıntı şikayetinin kimi zaman tedavi ile ortadan kaldırıldığını belirtelim.

Gebelik Kolestazı İçin Hangi Testler Yapılır?

Öncelikle hamilelikte kaşıntı şikayetinin nedenini anlamaya yönelik bir test yoktur. Yani tek bir test yapılarak kolestaz tanısı konamaz. Ancak kaşıntının kaynağının belirlenmesi için bazı testler ve muayeneler yapılması gerekebilir. Doktorunuz tanı koyabilmek için bu testleri yaptırmanızı sizden isteyecektir:

  • Hepatit testleri
  • Karaciğer fonksiyon testi
  • Kandaki safra asidi testi
  • Safra kesesi ultrason görüntülemesi

Bu testler gebelik kolestazı tanısı konması adına büyük önem taşıyor. Özellikle kan numunesi alınarak gerçekleştirilen safra asidi testinin sonucunun mühim olduğunu belirtebiliriz. Ultrason görüntülemesi ise safra kesesinde taş olması gibi sorunları tespit etmeye yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Test sonuçları dikkate alınarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından tanı konur. Ardından hastayı rahatlatmaya yönelik olarak çeşitli tedavilerin uygulanması da mümkün hale gelir.

İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-idrar-rengi/

Gebelik Kolestazı Olup Normal Doğum Yapma

Şayet gebelik kolestazı tanısı konduysa anne adaylarına vajinal doğum yapması tavsiye edilmeyebilir. Böyle durumlarda anne karnındaki bebeğin sağlığı da dikkate alınarak sezaryen ile doğum yapması tavsiye ediliyor. Aynı zamanda şayet bebek için bir risk ortaya çıktıysa gebeliğin 37. haftası tamamlandıktan sonra doğumun gerçekleştirilmesi de önerilebilir.

Ayrıca doğum yapıldıktan sonra hamilelikte kaşıntı şayet kolestaz sorunundan kaynaklanıyorsa bu problem kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Vücudun hormon dengesi doğum sonrasında yeniden düzenleniyor ve safra asidiyle ilgili sorun ortadan kalktığında kaşıntı şikayeti de tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden yok oluyor.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]