Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrasında kullanılan ve hamile kalma riskini ortadan kaldırmaya yönelik olarak formüle edilmiş olan ilaçlardır. Bu haplar eczanelerde satışa sunuluyor ve temin etmek için doktor tarafından reçete edilmesine gerek olmuyor. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi, cinsel saldırılar ya da doğum kontrol hapını içmeyi unutmak gibi çeşitli durumlarda bu haplar yaygın şekilde kullanılıyor.

Aynı zamanda spiralin yerinden oynaması, kondomun yırtılması gibi korunma yöntemleriyle ilgili bir sorun yaşanması halinde de ertesi gün hapı içilebilir ve böylelikle hamilelik oluşması riski minimum seviyeye indirgenebilir. Bu hapların çok sık kullanılması ise çeşitli sıkıntılara davetiye çıkarabilir. Sadece gerektiği durumlarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca toplumda bu hapların kullanımıyla ilgili çok fazla yanlış bilgi olduğunu gözlemliyoruz.

Öncelikle bu hapların adet düzenleyici olmadığını belirtmek gerekiyor. Hiçbir acil doğum kontrol hapı adet düzensizliği sorununu ortadan kaldıramaz. Adet düzensizliği yaşıyorsanız tedavi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Bu haplar adet geciktirici ya da adet söktürücü de değildir. Bununla birlikte söz konusu hapların bir doğum kontrol yöntemi olmadığını da belirtmek gerekir. Doğum kontrol hapları ile ertesi gün haplarının kesinlikle birbirine karıştırılmaması gerekiyor.

Doğum kontrol hapları istenmeyen gebelikleri engellemek amacıyla her gün düzenli olarak kullanılan haplardır. Ancak acil doğum kontrol hapı sadece korunmasız cinsel ilişki durumunda alınan ve tek seferlik kullanılan haplardır. Doğum kontrol hapı gibi düzenli kullanılması çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.  Bu hapların yüksek oranda hormon içerdiğinin unutulmaması gerekiyor. Hapların düşük yapmanızı sağlamayacağını da belirtelim. Bu haplar gebelik henüz oluşmadan önlemeye yönelik olarak üretilir, mevcut gebeliklerin düşük ile sonlandırılmasını sağlamaz. Ayrıca hamileyken ertesi gün hapı kullanımı anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu hapları asla amacı dışında kullanmamalısınız.

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Korur?

Hapların koruma süresinin de üretim firmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini belirtmek gerekiyor. Korumasız ilişki ile rahme ulaşan sperm hücreleri rahim içerisinde 3 gün aktif şekilde kalabiliyor. Dolayısıyla korumasız ilişki sonrasında gebelik oluşması riski 3 gün boyunca devam ediyor. Bu nedenle gebeliği önlemek amacıyla üretilen ertesi gün hapı çoğu zaman 3 günlük bir koruma sağlıyor. Ancak bazı ilaç firmaları tarafından üretilen hapların bu süreden daha kısa ya da daha uzun koruma sağlayabileceğini de belirtmek gerekiyor.

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Süre İçinde Alınmalı?

Korunmasız cinsel ilişki yaşanması durumunda ya da prezervatifin yırtılması gibi korunma yöntemiyle ilgili bir sorun yaşanması halinde ertesi gün hapı 72 saat içerisinde alınmalıdır. Ancak cinsel ilişkiden sonra ne kadar kısa sürede alınırsa, gebelik oluşma riskinin o kadar azalacağının unutulmaması gerekiyor. Cinsel ilişkiden hemen sonra alınması halinde bu hapların gebelik riskine karşı koruma düzeyi % 98,9 oluyor. Aradan zaman geçtikçe koruma düzeyi düşüyor ve özellikle 72. saatte alınması halinde koruma düzeyi neredeyse yarı yarıya düşmüş oluyor. Bu nedenle zaman kaybetmeden alınması, ertesi gün hapı ile gebelik riskini ortadan kaldırmak adına büyük önem taşıyor.

Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri Nelerdir?

Hafif düzeyde mide bulantısı ve kusma ertesi gün hapı yan etkileri arasında yer alıyor. Özellikle çok fazla ilaç kullanmayan kişilerde mide bulantısına kusma da eşlik edebiliyor. Ancak bu yan etkilerin görülme sıklığı sadece % 16 düzeyindedir. Hapın alınmasından kısa bir süre sonra kusulması halinde ilaç etkili olamayacağından yeni bir hap içilmesi gerekir. 2 saat sonra kusmanız durumunda yeniden hap almanıza gerek olmaz çünkü hapın içeriği kanınıza karışmış olur. Bunun yanı sıra söz konusu haplar adet döngüsünde değişime sebebiyet verebilir ve adet düzensizliğine yol açabilir. Çoğu zaman adet düzensizliği geçici olur ve ertesi gün hapı içilen ayda erken ya da geç adet görme şeklinde kendini belli eder.

Yan etkiler arasında alerjik reaksiyon da bulunuyor. Her ne kadar oldukça ender görülse de kullanılan acil doğum kontrol hapı vücudun tepki göstermesine neden olabiliyor ve alerjik reaksiyon gelişiyor. Bununla birlikte söz konusu hap ile farklı bir ilacın birlikte alınması durumunda iki hap etkileşime geçebilir ve bu durum daha farklı yan etkilerin ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Hafif düzeyde karın ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve ara kanama olması da ya etkiler listesinde yer alıyor. Bazı kadınlarda göğüslerde hassasiyet de gelişebiliyor. Yan etkilerin genellikle 3 gün boyunca devam ettiğini de belirtmek gerekir.

Acil Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Bu haplar farklı ilaç firmaları tarafından üretilebiliyor ve dolayısıyla kullanım şekli de firmaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin bazı firmaların ürettiği ertesi gün hapı ile gebelik riskini ortadan kaldırmak için 2 adet içmek gerekiyor. Bu durumda prospektüsünü okumanız ve size yöneltilen bilgiler doğrultusunda hapı kullanmanız gerekir. İkinci hapı kaç saat sonra içmeniz gerektiği gibi tüm bilgiler ertesi gün hapı prospektüslerinde yazar. Bazı firmaların ürettiği haplarla gebeliği önlemek için tek bir adet içilmesi yeterli oluyor. Kilonuza bağlı olarak ikinci hapı içip içmemeniz de gerekebilir ve bu bilgileri de mutlaka hap kutusundan çıkan prospektüste bulursunuz. Hapı bir miktar suyla birlikte yutarak almalısınız.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?

Cinsel ilişkiden sonra kullanılan bu hap yüksek düzeyde progesteron hormonu içeriyor ve bu hormon sayesinde korumasız ilişki sonrasında hamile kalınmasını engelliyor. Bu hapın gebeliğe karşı iki farklı şekilde koruma sağladığını belirtebiliriz. Bunların ilki döllenme olmasını önlemesidir. Korumasız ilişkiyle rahme ulaşan sperm hücreleri rahimdeki yumurtaya doğru ilerler ve yumurtanın hazır olması durumunda döllenme gerçekleşir. Ancak bu hapın kullanımı durumunda vücuda giren yüksek düzeyde progesteron hormonu döllenme olmasını engeller ve en baştan gebelik riski ortadan kaldırılmış olur.

Hapların bir diğer etkisi de döllenen yumurtanın rahme tutunmasını engellemesidir. Dolayısıyla cinsel ilişkiden belirli bir süre sonrasında kullanılan acil doğum kontrol hapı da gebelik riskini çok yüksek oranda ortadan kaldırıyor. Döllenmiş olan yumurta rahme tutunamadığında adet kanaması ile vücuttan dışarı atılır ve böylece hamilelik oluşması mümkün olmaz. Rahmin iç bölümünü gebelik için uygun olmaktan çıkaran haplar hamileliği oluşmadan engellemenin en etkili yoludur.

Günümüzde sadece progesteron hormonu içeren haplarla birlikte progesteron ve östrojen hormonu içeren ertesi gün hapı çeşitleri de bulunuyor. Ancak yalnızca progesteron hormonu içeren hapların daha etkili olduğu yönünde bir görüş de hakim. Bu hapların cinsel ilişkiden hemen sonra içilmesi durumunda bile gebeliği % 100 önlemediğini belirtmek gerekiyor. Sadece % 1,1 düzeyinde bir olasılık olsa da korunmasız cinsel ilişki sonrasında adet kanamasının gecikmesi halinde gebelik testi yaptırılmasında fayda olacaktır. Elbette bu haplar adet gecikmesine de neden olabilir. Fakat yine de gebelik riskinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Zira istenmeyen gebelik durumunda kürtaj için bir yasal sürenin olduğunu unutmamalısınız. Ertesi gün hapları yan etki olarak adet gecikmesine neden olsa da bu gecikmenin haftalarca sürmeyeceğini bilmenizde fayda var.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Geri çekilme dışarı boşalma yöntemi
Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları
Hamilelikte sigara kullanımı
Kızlık zarı dikimi fiyatları

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.medicalpark.com.tr/ertesi-gun-hapi/hg-2151

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]