Epizyotomi vajinal doğum sırasında bebeğin baş bölümünün doğum kanalından geçebilmesi için uygulanan kesi işlemidir. Halk arasına bu işlem ‘doğum kesisi’ ya da ‘doğum dikişi’ gibi isimlerle de adlandırılabiliyor. Bazı kadınlarda doğum sırasında perine bölgesinde aşırı gerilme meydana gelir. Bu gerilmeden kaynaklı olarak ciltte düzensiz yırtılmalar oluşabilir.
Düzensiz cilt yırtıklarının iyileşmesi de sıkıntılı olabildiğinden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı perine bölgesine kesi uygular. Vajina bölgesinden rektuma doğru uygulanan bu kesi ciltte düzensiz yırtıklar oluşmasını önler, kesi yeri çok daha hızlı ve düzgün bir şekilde iyileşir. Bu kesi işleminin neden yapıldığını ve aynı zamanda dikişlerin ne zaman düştüğüne de değineceğiz. Ancak öncesinde epizyotominin nasıl yapıldığını aktaralım.
Yazı İçeriği
Epizyotomi Nasıl Yapılır?
Elbette epizyotomi öncesinde bu bölgeye anestezi işlemi yapılıyor ve böylelikle anne adayının kesiye bağlı acı hissetmesi de engelleniyor. Ardından gerilen bölgeye yani vajina girişinden başlayarak rektum bölgesine doğru, düzgün bir kesi uygulaması yapılıyor.
Bu sayede doğum sırasında bebeğin baş bölümünün doğum kanalından rahatlıkla geçmesi sağlanıyor ve olası komplikasyonların da engellenmesi mümkün olabiliyor. Bebeğin başının doğum kanalından geçmesinin ardından ise kesi uygulanan yere dikiş atılır. Bu dikişler sayesinde dokuların iyileşme hızı da artar ve doktorun önerilerinin, uyarılarının dikkate alınması durumunda sorunsuz bir iyileşme döneminin yaşanması mümkün olabilir.
Hangi Durumlarda Epizyotomi Yapılır?
Kadınlar kimi zaman epizyotomi işleminin her doğumda yapıldığını düşünebiliyor. Ancak bu işlem sadece zorunlu olduğunda gerçekleştirilir. Bebeğin doğum kanalından geçememesi durumunda ve perine bölgesinde yırtılma olma ihtimali doğduğunda gerçekleştirilen bir işlem olduğunu belirtebiliriz. Çünkü perine bölgesinde cildin aşırı düzeyde gerilmiş olması, ciddi sıkıntıları beraberinde getirebilir. Bu sorunları ortaya çıkmadan önlemek amacıyla da kesi uygulaması yapılır. Epizyotominin uygulanmaması durumunda ne gibi sorunların ortaya çıkabileceğine şu örnekleri verebiliriz:
- Rahimde sarkma meydana gelmesi
- İlerleyen dönemlerde mesanede sarkma olması
- Doğumdan hemen sonra ya da bir süre sonrasında kalın bağırsakta sarkma olması
Elbette bu durumlar günlük yaşamı da sıkıntıya sokabilecek ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda kişinin yapısına bağlı olarak yukarıda sıraladığımız sorunlara yenilerinin de eklenebileceğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla perine bölgesine kesi uygulanması olası sorunların meydana gelmesini de engelleyebiliyor.
İlginiz çekebilir –> https://www.saithalil.com/sezaryen-dogum/
Epizyotomi Neden Yapılır?
Anne adayları epizyotomi işleminin neden yapıldığını net bir şekilde bilmek isteyebiliyor. Bu işlemin yapılmasındaki en temel amaç doğum sırasında bebeğin kafasının doğum kanalından geçebilmesini sağlamaktır. Böylelikle hem doğumun bebek açısından sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar hem de doku yırtıkları önlenmiş olur.
Yani anne adayının doğumdan sonra yaşayabileceği ciddi sorunlar da önlenebilir. Özellikle perine bölgesi dar olan kadınlarda doğum sırasında gerilme çok daha ciddi boyutlarda olabiliyor. Perine bölgesinin dar olması durumunda söz konusu işlemin mutlaka yapılması gerektiğini belirtelim. Ancak bu bölgede gerilmenin çok fazla olmaması durumunda da söz konusu işleme gerek duyulmayacaktır. Önemli olan bebeğin zorlanmadan doğum kanalından geçmesini sağlamak olduğu da asla göz ardı edilmemelidir.
Epizyotomi Olmadan Doğum Yapılabilir Mi?
Öncelikle epizyotomi konusunda bir detaya netlik kazandırmakta fayda var. Şayet normal doğum yapılacaksa mutlaka kesi uygulanır ve dikiş atılır şeklinde bir inanışın doğru olmadığının altını çizelim. Epizyotominin uygulanması sadece zorunlu durumlarda gerçekleştiriliyor ve her vajinal doğumda kesi uygulanmasına da gerek duyulmuyor. Sonuç olarak bu kesi uygulanmadan ve dolayısıyla dikiş atılmadan da normal doğum yapılabilir. Bu konuda en doğru kararı doktorunuz verecektir.
Epizyotomi Sırasında Acı Hissedilir Mi?
Anne adaylarının epizyotomi sırasında acı hissedilip hissedilmediğini merak etmesi gayet normaldir. Bu işlem sırasında elbette acı hissedilmez çünkü kesi uygulanmadan önce perine bölgesinin uyuşması sağlanır. Hafif bir anestezi ile bu bölgenin uyuşması sağlanır ve dolayısıyla acı hissinin yaşanması da engellenmiş olur.
Ancak anestezinin etkisi geçtiğinde hafif de olsa bir ağrının hissedilmesi mümkündür. Bu gibi durumlar dikkate alınarak doktorunuz tarafından mutlaka ağrı kesici ilaç reçete edilecektir. Bu sayede söz konusu ağrı kontrol altına alınabilir ve annenin bebeği ile çok daha rahat bir şekilde ilgilenmesi de mümkün olur.
Bu arada doktorunuz tarafından doğumdan sonra kullanılması için reçete edilen ağrı kesici ilacın bebeğiniz için herhangi bir zararının olmayacağını da belirtelim. Zira anne adayları bu konuda endişe ettiklerinden ilaçları kullanmak istemeyebiliyor. Ancak emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilecek ve bebeğe zarar verebilecek ilaçlar zaten doktorunuz tarafından reçete edilmez. Bu nedenle gönül rahatlığı ile verilen ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak ilaçları doktorunuzun belirttiği süre boyunca ve önerilen dozajda kullanmanızın da son derece önemli olduğunu unutmayın.
Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-yetmezligi/
Epizyotomi Dikişleri Ne Zaman Düşer?
Uygulanan epizyotomi dikişlerinin düşme süresi her kadında aynı olmaz. Bunun nedeni dokuların iyileşme hızlarının birbirinden farklı olmasıdır. Genellikle 7 gün ile 10 gün arasında dikişler düşüyor olsa da net bir süreden söz etmek yanıltıcı olabilir. Dikiş uygulamasında vücutta kendiliğinden eriyen dikişler kullanılıyor.
Bu nedenle dokularda iyileşme meydana geldikten sonra annelerin yeniden doktora başvurarak dikiş aldırmasına gerek duyulmuyor. Ancak dikiş yerlerinde kızarma, iltihaplanma gibi sorunlar olması durumunda dikişlerin iyileşmesini beklemeden doktora başvurmalı ve durum hakkında mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Epizyotomi Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakım yapmak için dikkat etmeniz gereken unsurları hemen liste halinde aktaralım.
- Dikiş bölgesi her daim temiz ve kuru tutulmalı
- Hijyenik ped kullanımı durumunda ped sıklıkla değiştirilmeli
- Doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç kullanılmamalı ve reçete edilen ilaçlar da mutlaka düzenli olarak kullanılmalı
- Her tuvalet sonrasında hijyenik bir temizlik yapılmalı, temizlenen dikiş bölgesi hemen kurulanmalı
- Uzun süre boyunca aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılmalı
- Uzun süre yatma, ayakta durma ya da oturma pozisyonunda kalmak sakıncalı olabilir
- İlk 5 gün boyunca olabildiğince dikişlerin olduğu yere ağırlık vermeden oturulmalı
- Kabızlığa ya da ishale neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulmalı
- Şayet aşırı gerginlik hissi olursa doktora danışarak günde 1 ya da 2 defa ılık suya oturma banyosu yapılabilir
Beklenmedik durumlar karşısında doktorunuza başvurmayı ihmal etmemelisiniz.
Epizyotomi Endikasyonları
Annenin doktorun önerilerini ve uyarılarını dikkate alması durumunda epizyotomi endikasyonlarının pek görülmediğini belirtebiliriz. Dikişlerin kendiliğinden açılması söz konusu olabilir ancak bu durumda yeniden dikiş uygulaması yapılabilir. Kesi uygulanan yerde enfeksiyon gelişmesi riski de bulunuyor. Özellikle hijyene dikkat edilmemesi durumunda enfeksiyon riski de yükselir. Yüksek vücut ateşi, dikiş yerine kötü kokulu akıntı gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
İyileşme meydana geldikten sonra ilk cinsel ilişki deneyimleri hafif ağrılı olabilir. Uzun süre devam etmesi durumunda da doktorunuza bilgi vermelisiniz. Çünkü kesi yerine iyileşmenin beklendiği gibi olmaması durumunda ağrılı cinsel ilişki problemi ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda söz konusu problemi ortadan kaldırmak için perine bölgesine daha düzgün bir görünüm kazandırılıyor. Girinti ve çıkıntı görünümü cerrahi müdahale ile yok ediliyor. Bu konuyla ilgi sorularınızın tamamını yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Öneriyoruz –> https://www.saithalil.com/gebelik-kolestazi/