Embriyo dondurma işlemi kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi neticesinde elde edilen embriyonun özel koşullarda saklanmasıdır. Bu sayede embriyonun daha sonraki süreçte kullanılması ve gebelik elde edilmesi mümkün hale gelir. Bu yöntem, çocuk sahibi olmak isteyen ancak bu planını erteleyen çiftler için umut vaat ediyor. Çünkü bir süre sonrasında kadının yumurtalık rezervi azalmış olsa bile gebelik elde edilmesini mümkün kılıyor.
Tüp bebek tedavisi kapsamında da embriyonun dondurulması mümkün olabiliyor. Şayet uygulanan embriyo transferi ile başarı elde edilemezse yani gebelik gelişmezse, ilerleyen süreçte dondurulan embriyonun kullanılması mümkün hale geliyor da diyebiliriz. Bu işlemin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde ele alacağız. Aynı zamanda ne gibi avantajlar sunduğuna da değineceğiz. Fakat öncesinde neden embriyonun dondurulduğunu aktaralım.
Yazı İçeriği
Embriyo Dondurma Neden Yapılır?
Genel olarak embriyo dondurma işleminin yapılma nedenlerine şu örnekleri verebiliriz:
- Tüp bebek tedavisi denemesinde transfer edilen embriyo ile hamilelik elde edilememesi
- Tüp bebek tedavisiyle gebelik elde edilmesi ancak düşük meydana gelmesi
- Tüp bebek tedavisinin başarılı olması neticesinde çiftlerin bir süre sonra yeniden bebek sahibi olmak istemesi
Tüm bunlarla birlikte kimi zaman çiftlerden birinin kanser tedavisi görmesi gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bu tedavilerden üreme hücrelerinin olumsuz etkilenmesinden endişe eden çiftler tedaviye başlamadan önce embriyonun dondurulmasını talep edebiliyor. Ancak genellikle tüp bebek tedavisi kapsamında bu işlemin gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Çok ender durumlarda daha spesifik nedenlerle de bu işlemden istifade edilmesi mümkün olabiliyor. Fakat bu işlemin ilgili yasalara tabi olduğunu ve yasalar çerçevesinde gerçekleştirilebildiğini de unutmamak gerekir.
Embriyo Dondurma Nasıl Yapılır?
Öncelikle embriyo dondurma işleminin iki farklı şekilde yapılabildiğini söyleyebiliriz. Bunlar yavaş dondurma ve hızlı dondurma işlemleridir. Hangi yöntemin tercih edileceğine ise bazı hususlar göz önünde bulundurularak karar verilir. Embriyo sayısı, embriyonun kalitesi gibi faktörler hekim tarafından değerlendirilir ve en uygun olan dondurma yöntemi tercih edilerek işlem gerçekleştirilir. Bu yöntemde embriyoların – 196ºC olan bir ortamda saklandığı bilgisini de aktaralım. Bu işlem için özel olarak hazırlanan ve içerisinde sıvı azot bulunan özel tanklar kullanılıyor.
Elbette embriyo dondurma ve dondurulan embriyonun çözülmesi için anne ve baba adayının onay vermesi de gerekiyor. Bu işlemin ilk aşaması anne ve baba adayından üreme hücrelerinin alınmasıdır. Yumurta ve sperm alınarak laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır. Döllenmenin neticesinde elde edilen embriyo ise dondurulur ve bu sayede çiftler için ilerleyen dönemlerde gebelik şansı da korunmuş olur. Elbette dondurulan embriyonun kullanılabilmesi ve sağlıklı bir gebelik elde edilmesi için anne adayının rahminin de hazır olması gerekiyor. Embriyonun çözülmesi ile beraber canlı ve kaliteli olanlar seçiliyor. Sonrasında katater yardımı ile transfer gerçekleştiriliyor.
Embriyo Dondurma Ne Zaman Yapılır?
Çiftler için embriyo dondurma işleminin ne zaman yapılacağına doktorunuz tarafından karar verilmelidir. Genellikle bu işlem embriyoların gelişim sürecinde gerçekleştiriliyor. Gelişim sürecinde 2. gün, 3. gün, 4. gün, 5. gün yahut 6. günde dondurma işleminin gerçekleştirilmesi sağlanabiliyor.
Embriyo Dondurmanın Avantajları Nelerdir?
Özellikle embriyo dondurma işlemi konusunda kararlı olan çiftlerin merak ettiği hususlardan biri de avantajlar oluyor. Genel olarak bu işlemin sağladığı avantajlar hakkında şunlardan söz edilebilir:
- Bu işlem kaliteli embriyoların boşa atılmasını engeller ve gebelik için değerlendirilmesini sağlar
- Kadınların yaklaşık yarısında embriyolar dondurulmaya uygun bir kalitededir
- Dondurulan ve sonrasında çözülen embriyolarla gerçekleşen gebeliklerde canlı doğum oranı, bu işlem dışında elde edilen gebeliklerdeki canlı bebek oranları ile aynıdır
- Tüp bebek tedavisi kapsamında yumurtanın uyarılmasına bağlı olarak aşırı uyarılma sendromu gelişme riski bulunan kadınlar için önemli bir işlemdir
- Endometrial polip, kötü endometrial gelişim, kırılma kanaması gibi embriyonun rahme tutunmasını olumsuz etkileyebilecek sorunlarla karşılaşılması durumunda embriyonun daha sonra gebelik için kullanılması mümkün olabilir
- Rahim ağzında darlık olması gibi çeşitli sıkıntılarla karşılaşılması durumunda embriyonun dondurulması ve sonrası için saklanması mümkün olabilir
- Kanser tedavisi ya da radyoterapi gibi tedavilerden önce embriyonun elde edilerek saklanmasını mümkün kılan bir yöntemdir
Elbette bu avantajlara yenileri de eklenebilir. Sonuç olarak herhangi bir nedene bağlı olarak gebelik planlarının ertelenmesi gerektiğinde bu yöntem çiftlerin imdadına yetişiyor. Böylelikle ilerleyen yaşlarda da kadınlar için gebelik mümkün hale geliyor.
Dikkatinizi çekebilir –> Tüp bebek ve yumurta bozukluğu
Embriyo Kaç Yıl Dondurulabilir?
Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de dondurulan embriyoların muhafaza edilme süresi oluyor. Öncelikle embriyo dondurma işleminde embriyoların 10 yıl ile 15 yıl saklanabildiğini söyleyebiliriz. Ancak çoğunlukla bu kadar uzun süre muhafaza edilmelerine de gerek kalmıyor. Bu işlemden faydalanan çiftler genellikle 5 ile 7 yıl arasında bir süre sonrasında embriyonun çözülmesini ve gebelik şansının denenmesini tercih ediyor. İlgili bakanlığın izni olması durumunda 5 yıldan daha uzun süre embriyonun saklanması mümkün olabiliyor. Dondurulan embriyonun saklanma süresine dair doktorunuza danışabilir ve çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ne gibi prosedürlerin uygulandığı konusunda da kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına danışabilirsiniz.
Dondurulmuş Embriyo Nasıl Çözülür?
Çiftler için embriyo dondurma konusunda merak edilen konulardan biri de dondurulan embriyoların nasıl çözüldüğü oluyor. Ancak bu işlemin çok kompleks aşamalar içermediğini söyleyebiliriz. Dondurulmuş olan embriyolar oda sıcaklığında olmak kaydıyla içerisinde bulunduğu bölümden çıkarılır ve bir kültür ortamına aktarılır. Embriyonun transfer edileceği zaman kadar özel tanklar içerisinde bekletildiğini de belirtelim.
Göz atın –> Rahim filmi ve tüp bebek
Çözülmüş Embriyolar Nasıl Transfer Edilir?
Dondurulmuş olan embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi süreci, tüp bebek tedavisinde gerçekleştirilen embriyo transferinden daha farklı değildir. Bu nedenle embriyo dondurma işlemi sonrasında embriyonun transferine dair ekstra bir işlem yapılmadığını söyleyebiliriz. Katater yardımı ile embriyo rahme ulaştırılır ve bu sayede çiftler için bekleme süresi başlar. Embriyonun rahme tutunması durumunda gebelik de oluşur. Anne adayları bu işlemden 10 – 12 gün sonrasında gebelik testi yapabilir.
Dondurulmuş Embriyolar Bebeğin Sağlığını Etkiler Mi?
Kuşkusuz çiftler için en önemli konulardan biri de budur. Yapılan embriyo dondurma işleminin bebeklerin sağlığını nasıl etkilediği sıklıkla gündeme geliyor. Bu işlemin bebeklerin sağlığı açısından hiçbir şekilde risk barındırmadığını söyleyebiliriz. Ülkemizde uygulanmaya başlanma zamanı çok eskilere dayanmaz. Bu nedenle çiftler konuya dair endişe yaşayabiliyor. Oysa dondurulan embriyonun bebeklerin sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Dondurulan embriyolar ile elde edilen gebeliklerde de bebekler anne ve baba adayının genlerini taşıyor.
Bununla birlikte embriyonun dondurulması durumunda düşük riskinin artığı ya da ölü bebek riskinin yükseldiği gibi inanışların da asla doğru olmadığını söyleyebiliriz. Bu işlem söz konusu riskleri yükseltmez. Ancak bu konuda önemli bir unsurun da altını çizelim. Elbette dondurulmuş embriyoyla gerçekleşen gebeliklerde bebeğin kesinlikle sağlıklı olacağı şeklinde bir garanti verilemez. Bebeklerde sağlık sorunları olabilir ancak bu kesinlikle embriyonun dondurulmasıyla alakalı değildir. Doğal yollarla elde edilen gebeliklerde bebeklerin sağlığına dair hangi riskler mevcutsa, bu yöntemle elde edilen gebeliklerde de aynı riskler mevcut olur. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Öğrenmeniz gereken bir diğer konuya göz atın –> Tüp bebek tedavisinde yeni gelişmeler
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]