Dörtlü tarama testi anne adaylarının sıklıkla merak ettiği analizlerden biridir. Bu test her gebelikte rutin olarak gerçekleştiriliyor. Testin yapılma amacı ise anne karnında olan bebeklerde Down Sendromu yani trizomi 21, trizomi 18 ya da nöral tüp defekti gibi anomaliler olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bununla birlikte söz konusu tarama testi ile bebeklerdeki bazı gelişim geriliklerine dair risklerin belirlenmesi de mümkün olabiliyor. Dolayısıyla dörtlü tarama testinin hamileliklerde son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Bebeklerdeki tüm olası hastalıklara karşı gerçekleştirilen bir tarama testi olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ancak son derece yaygın görülen bazı kromozomal anomalilere dair risklerin düşük mü yoksa yüksek mi olduğunun belirlenebilmesi için mutlaka bu testin gerçekleştirilmesi gerekir. Elbette anne adayları dörtlü tarama testiyle ilgili çok sayıda ayrıntıyı merak ediyor. Testin ne zaman yapılması gerektiği gibi tüm merak edilen konuları detaylı bir şekilde ele alacağız. Fakat öncesinde test sonuçlarına dair bilinmesi gereken birkaç husustan söz edelim.

Dörtlü Tarama Testinin Sonucu Nasıl Olmalıdır?

Sıklıkla sorulan soruların başında dörtlü tarama testi sonucu ne olmalı şeklindedir. Elbette bu testte istenen sonuç; analiz edilen risklerin düşük çıkması oluyor. Bu sayede anne karnındaki bebeklerde kromozom anomalileri ya da bazı gelişim geriliklerinin olduğu düşünülmez. Ancak riskin orta düzeyde ya da yüksek çıkması durumunda mutlaka daha farklı testlerin de gerçekleştirilmesine ihtiyaç doğuyor. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli husus, söz konusu test ile tüm gelişim geriliklerinin ya da sağlık sorunlarının tespit edilmesinin mümkün olmadığıdır.

Dolayısıyla test sonucunun istendiği gibi çıkması, kesinlikle sağlıklı bir bebeğin dünyaya geleceği anlamına gelmiyor. Uygulanan dörtlü tarama testi bazı değerlerin gözden geçirilmesini sağlar. Bu sayede daha önce de değindiğimiz anomalilerin mevcut olma ihtimaline dair fikir edinmeyi sağlar. Eğer test sonucunda risk yüksek çıkarsa bu durumda anne adayının amniyosentez ya da DNA testi gibi daha ileri tetkikler yaptırması gerekir. Dörtlü tarama testiyle herhangi bir tanı konmadığını belirtmek isteriz.

Test kapsamında, hCG yani ‘human chorionic gonadotropin’ ölçümlemesi de yapılıyor. Hamileliğin gerçekleşmesi ile birlikte anne adayının kanında bu hormon yükselmeye başlar. Gebeliğin 15. haftasında ya da 16. haftasında zirveyi bulur ve sonrasında da çok yavaş bir düşüş eğilimine geçer. Bu hormonun seviyesi, anne karnındaki bebeğin sağlık durumuyla ilgili de bilgi verir.

Bu testte alfa fetoprotein de ölçümlenir. Anne karnındaki bebeklerin karaciğerinden salgılanan bu protein, bebek aracılığı ile amniyon sıvısına yani bebeğin içinde bulunduğu sıvıya geçiyor. Sonrasında ise anne adayının kanına karışıyor. Böylelikle anne adayından kan numunesi alınması yolu ile kolaylıkla ölçümlenebiliyor. Test kapsamında estriol de ölçülür. Östrojen hormonunun bir türü olan estriol, bebeğin sağlığıyla alakalı bir sorun olduğunda normal referans aralığının dışında olabiliyor.

Nöral tüp defektinin olması halinde bebeğin sinir sistemi açık olur. Bu nedenle alfa fetoprotein amniyon sıvısına olması gerekenden daha fazla oranda karışır. Trizomi 21 durumunda bu değerin olması gerekenden daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Down Sendromu olması halinde anne adayının kanındaki beta hCG hormon seviyesi de beklenenden daha yüksektir. Ancak buna karşın E3 ile AFP değerleri de beklenenden daha düşük seviyelerde olur. Trizomi 18 mevcudiyeti durumunda da yukarıda söz ettiğimiz değerler düşüktür.

Görüldüğü gibi dörtlü tarama testi sayesinde bazı anomalilerin doğumdan önce belirlenmesini sağlayan riskler tespit edilebiliyor. Dolayısıyla tüm anne adaylarının gebelik döneminde bu testi aksatmadan yaptırması çok büyük bir önem taşıyor. Riskin yüksek çıkması durumunda geç kalınmadan amniyosentez yapılması da söz konusu olabilir. Bu konuda doktorunuza danışabilir ve tarama testinin neden çok önemli olduğu konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dörtlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Dörtlü tarama testi ne zaman yapılır

Anne adaylarının sıklıkla merak ettiği konulardan biri de dörtlü tarama testi için uygun zamanın hangi gebelik haftası olduğudur. Bu test tüm gebeliklerde hamileliğin 16. haftası ile 20. haftası arasında gerçekleştiriliyor. Ancak hamileliğin 21. haftasında da yapılmasında herhangi bir sakınca olmaz. Önemli olan ideal gebelik haftası içerisinde testin yapılmasını sağlamaktır. Bu durumda test sonuçlarına güvenilebilir ve bir süre sonrasında testin tekrarlanmasına da gerek kalmaz.

Elbette gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de testin yapılması mümkün olabiliyor. Ancak anomalilerin erken dönemde tespit edilmesi çeşitli açılardan önem taşıyor. Bu nedenle doktorunuzun belirttiği zaman diliminde bu analizlerin yapılmasını sağlamanızda fayda olacaktır. Hamileliğin 16. haftasından önce yapılan testler ise sonuçlarının çok güvenilir olmayacağı düşüncesi nedeniyle önerilmiyor.

Dörtlü Tarama Testi Neden Yapılır?

Dörtlü tarama testi neden yapilir

Bu testin yapılmasındaki amaç bebeklere tanı konması değildir. Çünkü dörtlü tarama testi sadece risklerin yüksek ya da düşük olduğunun belirlenmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu riskler ise bazı anomaliler ve gelişim gerilikleri ile alakalıdır. Kimi zaman anne adayları bu testin yapılması istendiğinde bebeklerinde mutlaka bir sağlık sorunu olduğunu düşünebiliyor. Daha önce de değindiğimiz gibi gebeliklerde rutin olarak yapılan testlerden biri de dörtlü tarama testidir.

Dikkatinizi çekebilir –> Kan Uyuşmazlığı

Dörtlü Tarama Testinde Nelere Bakılır?

Test kapsamında nelere bakılır sorusunun yanıtı şu şekildedir:

  • Alfa fetoprotein (AFP)
  • Human chorionic gonadotropin (HCG)
  • Estriol hormonu
  • İnhibin-A hormonu

Uygulanan dörtlü tarama testi ile bu 4 hormon ya da proteinin incelemesi gerçekleştirilir. Normal referans aralığında olup olmadığına bakılır ve bu kapsamda bazı anomalileri gelişim problemleri konusunda riskin ne oranda olduğu belirlenir.

Yukarıda sıralanan değerlerin bazıları normalden düşük olurken bazıları da yüksek olabiliyor. Elbette tüm bunlar risklerin belirlenmesi noktasında son derece önemlidir. Test sonucu düşük risk, orta risk ve yüksek risk olarak sınıflandırılır. Sonuca bağlı olarak anne adayının bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi sağlanabilir. Ayrıca yüksek risk sonucunun elde edilmesi durumunda amniyosentez yapılması gibi daha farklı analizlerin yapılması için planlama gerçekleştirilir.

Dörtlü Tarama Testi Fiyatları Ne Kadar?

Dörtlü tarama testi fiyatları ne kadardır

Test fiyatı konusunda bir rakamdan söz etmemiz anne adayları için yanıltıcı olabilir. Öncelikle dörtlü tarama testi nerede yapılıyor sorusunun yanıtı, test fiyatlarını da etkiliyor. Bu nedenle fiyatlar değişkenlik gösterebilir ve bu durumun da son derece normal olduğunu belirtelim. Aktarabileceğimiz tek bilgi, dörtlü tarama testinin fiyatlarının çok yüksek olmadığıdır. Aynı zamanda anne adayları için zor bir test değildir. Sadece az miktarda kan numunesi alınır ve anne adayı günlük hayatına geri dönebilir. Bu test anne adayına, bebeğe zarar vermez, ağrıya ya da sızıya da neden olmaz. Gönül rahatlığı ile ideal gebelik haftasında testin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Göz atın –> Gebelik Testi

Dörtlü Tarama Testi Kaç Günde Çıkar?

Öncelikle dörtlü tarama testi kaç günde çıkar sorusuna net bir yanıt veremeyiz. Çünkü test sonucunun çıkması için ne kadar zaman gerektiği, hangi laboratuvarda testin yapıldığıyla da yakından ilgilidir. Yoğun bir laboratuvarın tercih edilmesi durumunda test sonuçlarının çıkması için bir hafta ya da 10 gün beklenmesi gerekebilir. Ancak çoğunlukla birkaç gün içerisinde test gerçekleştiriliyor ve sonuçlar da çıkıyor. Sonuçları mutlaka doktorunuzla paylaşmalı ve yorumlayabilmesini sağlamalısınız. Gebelik döneminde yapılan dörtlü tarama testiyle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Beta HCG Değerleri

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]