Bartholin kisti vajinanın iki tarafında bulunan bartholin bezelerinin iltihaplanması ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle tek tarafta yer alan bezenin iltihaplanmasıyla gelişen bu rahatsızlıkta kimi zaman her iki bezede de iltihaplanma oluşabiliyor. Bartholin kistinin görülme sıklığı % 2 düzeyindedir ve bu rahatsızlık yaygın olarak 20 ila 29 yaş arasında olan, aktif bir cinsel yaşamı olan kişilerde ortaya çıkıyor. Kimi zaman kist şeklinde görülen bu rahatsızlıkta kimi zaman da salgı bezlerinde sadece apse meydana geliyor.

Bartholin bezeleri kızlık zarının önünde konumlanıyor ve cinsel ilişki öncesinde salgıladığı sıvı yardımıyla vajinanın cinsel ilişkiye hazırlanmasına yardımcı oluyor. Çoğu zaman ağrı ya da kızarıklığa neden olmayan bartholin kisti sadece şişlik şeklinde kendini belli ediyor olsa da hastanın ayna ile şişliği görmesi ya da el yardımı ile şişliğin olup olmadığının hasta tarafından anlaşılması mümkün olmaz. Ayrıca bu kistin tedaviden sonraki ilk 6 ay içerisinde tekrarlama olasılığının bulunduğunu, bu olasılığın da % 30 dolaylarında olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bartholin Apsesi Neden Olur?

Öncelikle bartholin kisti ile barholin apsesinin birbirinden farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Oluşan kistin herhangi bir nedenle enfeksiyon kapması halinde bartholin apsesi gelişiyor. Bazı hastalarda kist oluşmuyor ve sadece apse meydana gelebiliyor. Bu salgı bezlerinde apse ya da kist oluşmasının en yaygın nedeni enfeksiyondur. Çeşitli nedenlerle bakterilerin bulaşması, kısa sürede bu salgı bezlerinde enfeksiyon gelişmesine neden oluyor.

Kimi zaman bağırsak sisteminde mevcut olan bakteriler de bartholin kisti ya da apsesinin oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların da söz konusu rahatsızlığa neden olabildiği biliniyor. Birden fazla türde bakteri de apse ya da kist oluşumuna neden olabiliyor. Bununla birlikte vajina bölgesi ile ilgili olarak gerçekleştirilen ameliyatlar kanallarda tıkanmaya neden olabiliyor ve sonuç olarak bartholin kisti gelişebiliyor. Özetlemek gerekirse kist ya da apse oluşumuna pek farklı unsurun sebebiyet verebildiğini belirtebiliriz. Kist kimi zaman küçük bir bilye büyüklüğünde olurken kimi hastalarda bir mandalina büyüklüğüne erişebiliyor. Bazı hastalarda ise bir büyüme meydana gelmiyor ve kist ebatları sabit kalıyor.

Rahim ağzı kanseri nedir? nasıl anlaşılır? tedavisi nasıldır? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Rahim ağzı kanseri

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıldır?

Tedavi bartholin kisti için farklı, apsesi için ayrı olarak uygulanır. Sadece kist mevcudiyeti söz konusu olduğunda ve kist küçükçe herhangi bir tedavi protokolünün uygulanmasına gerek duyulmayabilir. Hastada şikayet yaratmayacak kadar küçük olan kistler söz konusuysa gün içerisinde birkaç defa ılık suya oturmak gibi yöntemler uygulanabilir. Ancak mutlaka düzenli olarak kontrollere gitmek gerekiyor. Şayet kist büyükse ya da hastada herhangi bir şikayete sebebiyet veriyorsa bu durumda mutlaka cerrahi operasyon uygulanması gerekiyor.

Aynı zamanda bartholin kisti oluşumu meydana gelmemişse bile apse mevcutsa mutlaka zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Apsenin büyük ya da küçük olması önemli değildir. Cerrahi operasyon ile apsenin boşaltılması gerekebilir. Çünkü apse hastada ciddi düzeyde ağrıya neden olabiliyor. Aynı zamanda apsenin kendi kendine patlamasını beklemek doğru olmaz ve patlama gerçekleşmeden de apsenin iyileşmesi söz konusu olamıyor. Dolayısıyla apse durumunda mutlaka tedaviye ihtiyaç duyulur.

Gerçekleştirilen bartholin kisti ya da apsesi operasyonlarında bartholin bezlerinde hafif düzeyde hasar oluşabilir. Bu salgı bezlerinde hasar oluşması ise salgı bezleri tarafından vajinal kayganlık sağlayan sıvı üretimini etkileyebilir ve sonuç olarak vajinal kuruluk meydana gelebilir. Zira cerrahi müdahale olabildiğince bu salgı bezlerine zarar vermeden gerçekleştirilmeye çalışılır.

Rahimde polip nedir? nasıl oluşur? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemizi okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Tıkla –> Rahimde polip

Bartholin Kisti Nasıl Oluşur?

Daha önce hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilerde de meydana gelebilen bartholin kisti salgı bezleri tarafından üretilen sıvının vajinaya ulaşmasını sağlayan kanalların tıkanmasından kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Vajinaya ulaşmayan sıvı tıkanıklıktan kaynaklı olarak bartholin bezinin içerisinde birikmeye başlıyor ve kısa sürede kist oluşumu gözlemleniyor. Enfeksiyonun yanı sıra travma ya da tahriş gibi unsurların da kist oluşumuna sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz.

Bu kistin kansere dönüşüp dönüşmediği de sıklıkla merak edilen unsurlar arasında yer alıyor. Hatta hastalar bartholin kisti tanısı konduğunda ciddi anlamda endişe yaşayabiliyor. Oysa bu kistin kansere dönüşme olasılığı son derece düşüktür. Sadece sıklıkla tekrarlaması durumunda kansere dönüşmesi riskinden söz edilebilir. Zira böyle durumlarda da kansere dönüşme olasılığını ortadan kaldırmak için söz konusu bezlerin tümünün alınması gibi yöntemler tercih edilebilir. Alınan salgı bezi patolojik incelemeye gönderilir.

Kadınlarda adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Adet gecikmesi

Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi?

 

Kadınlarda bartholin kisti farklı büyüklüklerde olabiliyor. Bazı hastalarda sadece kist, bazı hastalarda ise sadece apse meydana gelebiliyor. Kistin mevcut olması durumunda cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak kistin büyük olması halinde cinsel ilişkide ağrı hissi, yanma hissi gibi çeşitli şikayetler meydana gelebilir. Bu da hastaların cinsel yaşam konforunu sıkıntıya sokabiliyor. Apse mevcudiyeti durumunda ise hastaların cinsel ilişki sırasında yaşadıkları ağrı hissi çok daha fazla olabiliyor. Buna bağlı olarak cinsel isteksizlik gibi çeşitli durumlar da ortaya çıkabilir. Kist ya da apse durumunda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesinde fayda olacaktır. Şikayetlerinizi doktorunuz ile paylaşmanız, kısa sürede gerekli tedavinin uygulanmasını sağlar.

Bartholin Apsesi Patlar mı?

Hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de bartholin kisti patlar mı şeklinde oluyor. Apsenin patlaması çok sık görülen bir durum değildir. Ancak yine de apsenin kesinlikle patlamayacağını da belirtmek doğru olmaz. Bu nedenle olabildiğince erken dönemde müdahale edilmesi ve apsenin tedavi edilmesi gerekiyor. Tanı konması için sadece vajinal muayene yeterli oluyor. Farklı bir tetkik yapılmasına gerek duyulmaz. Aynı zamanda çoğunlukla patolojik incelemeye de ihtiyaç duyulmuyor.

Ancak yaşı ilerlemiş olan hastalarda ya da kanser şüphesine dair bazı bulgulara rastlanması halinde bartholin kisti için biyopsi yapılmasına gereksinim olabilir. Bu durumda küçük bir parça alınarak incelenmesi için gönderilir. Böylelikle kanser bulgusunun mevcut olup olmadığı da kontrolden geçirilmiş olur.

Rahim sarkması nedir? neden oluşur? kadınların en çok merak ettikleri bir diğer konuya aşağıdaki linkten değindik.

Tıkla –> Rahim sarkması

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Maalesef bartholin kisti küçük olduğunda herhangi bir belirti vermeyebiliyor ve bu nedenle tanı konması da bir hayli gecikebiliyor. Aynı zamanda enfeksiyon kapmamış olan kistin de belirti vermeyebildiğini belirtmek gerekiyor. Enfeksiyon söz konusu olduğunda ya da kistin büyük olması durumunda ise vajinada iç dudaklarda ya da dış dudaklarda şişlik meydana gelebiliyor. En yaygın belirti tek taraflı olarak ortaya çıkan ya da her iki tarafta da görülebilen şişliklerdir. Vajinanın alt kısmında ağrı olması yine bir diğer belirti olarak karşımıza çıkıyor.

Şayet bakteri nedeniyle enfeksiyon gelişmişse ve apse oluşumu mevcutsa bartholin kisti kaynaklı olarak kızarıklık ya da ödem meydana gelebiliyor. Ancak kızarıklığın ender durumlarda ortaya çıktığını da belirtmek gerekiyor. Enfeksiyona bağlı olarak vücut ateşinin yükselmesi ve beraberinde cinsel ilişki esnasında ağrı olması da belirtiler listesinde yer alıyor. Kistin büyük olması durumunda yürümekte ve oturmakta zorlanma gibi günlük yaşama dair bazı şikayetler de ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerden herhangi birinin ortaya çıkması halinde zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekiyor. Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi bu rahatsızlıkta da önemlidir.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]