Anti HBS nedir sorusunun yanıtı hepatit B ile yakından ilgilidir. Kişinin daha önce hepatit B hastalığı geçirip geçirmediğinin anlaşılmasını sağlayan bu test aynı zamanda hepatit B aşısının yapılıp yapılmadığını belirlemek amacıyla da kullanılabiliyor. Halk arasında sarılık olarak da bilinen hepatit B rahatsızlığına dair bir şüphenin doğması, anti HBS nedir konusunu da gündeme taşıyor. Hepatit B virüsü vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi bu virüsü yok etmek için harekete geçer.

Bunun için virüsün yüzeyinde mevcut olan proteinlere karşı antikorlar üretmeye başlar. İşte bu antikorlar anti HBS nedir sorusunun yanıtıdır. Çünkü antikorlar aynı zamanda anti HBS adını taşıyor. Laboratuvar ortamında özel olarak geliştirilen bir test ile anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor ve böylelikle bağışıklık sisteminin bu virüsle ne oranda savaşabildiğine dair bazı bilgilere sahip olmak da mümkün olabiliyor.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Rahim ağzı kanseri

Anti HBS Pozitif Çıkması Ne Demek?

Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen bu test sonucu pozitif olarak çıkabiliyor. Bu durumda anti HBS nedir konusu pozitif sonuç ile beraber değerlendiriliyor. Sonucun pozitif çıkması testi yaptıran kişinin hepatit B virüsüne karşı vücudunun bağışıklık kazandığı anlamına geliyor. Bu kişiler hepatit B virüsüne karşı ömrü boyunca korunabiliyor. Daha önce hepatit B aşısı yaptırmamış olan kişilerde anti HBS yüksekliği 5 ml’den daha fazla olur. Bu değere sahip olan kişiler daha önce hepatit B enfeksiyonu geçirmiş olan ve iyileşmiş kişilerdir. Hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerde ise uygulanan test sonucu 12 ml ve üzerinde çıkarsa bu durum aşının tuttuğu şeklinde yorumlanır.

Aynı zamanda test sonucunun aşı yaptırmış olan kişilerde pozitif çıkması normal bir durumdur. Ayrıca anti HBS nedir konusunda bilinmesi gereken bir diğer unsur da yapılan bu test ile kişinin bağışıklığının ne zaman kazanıldığının anlaşılamıyor olmasıdır. Kişinin bağışıklığı hepatit B virüsü ile karşılaşmasından önce mi yoksa daha sonra mı kazanıldığının anlaşılabilmesi için ‘anti hepatit core’ testinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Tıkla –> Kegel egzersizi

Anti HBS Ne Kadar Olmalı?

Elbette anti HBS nedir konusu kadar bu test sonucunda normal değerin ne kadar olması gerektiği de merak ediliyor. Antikor değerleri hastalar için akıl karıştırıcı olabiliyor. Öncelikle söz konusu antikor değerlerinin aşılı ve aşısız kişilerde farklı rakamlara tekabül ettiğini belirtmek gerekiyor. Hepatit B aşısı yaptırmamış olan kişilerde bu değer 5 ml’den az olur ve bu da negatif olarak değerlendirilir. Hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerde antikor değeri 12 ml olur ve bu da pozitif olarak değerlendirilir. Sonuç olarak anti HBS nedir konusunu tam olarak anlayabilmek için test sonucuna dair de bilgilere de sahip olmak gerekiyor.

Ayrıca anti HBS nedir konusunda akılları karıştıran bir diğer değer de 5 ml ila 12 ml arası oluyor. Bu değer belirsiz olarak değerlendiriliyor. Yapılan testte böyle bir değer çıkmasının nedeni ise hepatit B aşısının sadece tek doz halinde yaptırılmış olmasıdır. Kalan dozun yaptırılmamış olması durumunda böyle bir belirsiz antikor değeri ile karşılaşılabiliyor. Aynı zamanda bazı kişilerde anti HBS yüksekliği 100 ml ila 1000 ml arasında da çıkabiliyor. Bu denli yüksek rakamlar kişinin bağışıklığının olması durumunda karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla anti HBS yüksekliği bu kişiler için yani bağışıklığı olanlar için daha farklı bir çerçevede değerlendiriliyor.

Dış gebelik nedir? nasıl tedavi edilir? aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz:
Tıkla –> Dış gebelik

Anti HBS Nedir? Nasıl Bulaşır?

Dünya genelinde hepatit B görülme sıklığının % 5 olduğunu söyleyebiliriz. Bu virüs cinsel yolla bulaşabildiği gibi kan yoluyla da hızlı bir şekilde bulaşabiliyor. Anne adayında hepatit B virüsünün bulunması durumunda da bebeğe geçebiliyor. Bununla birlikte bazı kişiler için anti HBS nedir konusunun çok daha önemli olduğunun ve hepatit B taramasının yaptırılmasının önerildiğini söyleyebiliriz. Bu kişileri de şu şekilde gruplandırmak mümkün olabiliyor:

  • Diyaliz hastası olan kişiler
  • Çok sayıda cinsel partneri bulunanlar
  • Uyuşturucu madde kullanan kişiler (damardan alanlar)
  • Bakım evinde kalan ya da kalma ihtimali bulunan kişiler
  • Düzenli bir şekilde kan ya da kan ürünü taktırmak durumunda olan kişiler
  • Kan ürünleriyle sürekli temas edenler
  • Tüm sağlık çalışanları

Bu kişiler için anti HBS nedir konusunun daha fazla önem kazanmasının nedeni virüsün bulaşma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Dolayısıyla anti HBS yüksekliği tespitinin sağlanabilmesi ya da sonucun negatif/pozitif şeklinde değerlendirilebilmesi için gerekli taramanın yapılması çok büyük önem taşıyor.

Hepatit B virüsünün tespitini sağlayan anti HBS nedir sorusunu önemli kılan unsurların başında bu virüsün karaciğer kanserine neden olabilmesi geliyor. Karaciğer kanseri de pek çok kanser türü gibi ölümle sonuçlanabiliyor. Bu virüsün hem akut hem de kronik olarak gelişebildiğini belirtmek gerekiyor. Hiçbir belirti göstermeyebiliyor olması da önem taşıyor. Ancak bazı kişilerde virüs, gribal enfeksiyon benzeri semptomlar şeklinde kendini belli edebiliyor. Virüsün bulaşmasının ardından semptomların ortaya çıkması 6 haftalık bir zaman dilimini gerektirebildiği gibi 6 ay sonrasında belirtilerin ortaya çıkması ile de karşılaşılabiliyor.

Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tıkla –> Adet gecikmesinin nedenleri

Anti HBS Negatif Ne Anlama Gelir?

Uygulanan test sonucunda her zaman anti HBS yüksekliği ile karşılaşılmaz. Test sonucunun negatif çıkması kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanmadığı anlamına gelir. Zira sıklıkla sorulan anti HBS nedir sorusu da test sonucunun negatif ya da pozitif olmasıyla bir arada açıklanır. Daha önce hepatit B aşısının yapılmamış olması durumunda test sonucunun negatif çıkması beklenen bir durumdur. Elbette sonucun negatif çıkması durumunda kişinin hepatit B hastası olmadığını belirtmek de mümkün olmaz. Bu noktada anti HBS nedir konusu daha farklı bir test ile birlikte ele alınmalıdır. Çünkü sonucun negatif çıkması halinde hepatit B yüzey antijeni testi olan HBsAg düzeyinin gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte sonucun negatif çıktığı kişilere hepatit B aşısı yaptırması da önerilir. Bu aşı ile kolaylıkla koruyuculuk kazanılabiliyor.

Rahim sarkması neden olur? hemen aşağıdaki makalemize göz atın deriz:
Tıkla –> Rahim sarkması

Anti HBS Sonucu

Öncelikle anti HBS nedir sorusunun aslında herkes için önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Sadece kan numunesi vererek kolaylıkla bu testin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Test sonucu laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak 2 ila 4 gün sonrasında alınabiliyor. Bu sayede anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor ve kişinin bu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığı rahatlıkla belirlenebiliyor. Daha önce hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerin de bu laboratuvar tarama testini yaptırması öneriliyor. Hepatit B aşısının mutlaka belirli bir yaş aralığında yaptırılmış olması gerekmez. Uygulanan test sonucunun negatif çıkması durumunda da kişiye zaman kaybetmeden aşı yaptırması tavsiye edilebilir.

Anti HBS olarak adlandırılan antikorlar, hepatit B virüsünün yok edilmesi adına çok büyük önem taşıyor. Antikorlar, virüsü henüz vücutta enfeksiyona yol açmadan yok edebiliyor. Sonuç olarak bu antikorların ölçümü, kişinin ilerleyen yaşamında hepatit B virüsü ile karşılaşması durumunda vücudunun nasıl bir tepki vereceği konusunda da tahminde bulunmayı sağlıyor. Hepatit B aşısının eksik dozda yapılmış olması, vücudun virüsten korunabileceği anlamına gelmez. Eksik dozda aşı yaptırmış olan kişiler de mutlaka bu testi yaptırmalıdır.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.hepb.org/languages/turkish/hepatitis-b-blood-tests/

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]