Anne sütü bebeklerin doğumdan sonra da sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri açısından son derece önemlidir. İçerisinde bebeklerin ihtiyacı olabilecek tüm vitamin ve mineralleri barındıran bu süt, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlıyor olmakla birlikte bebeklerin çeşitli hastalıklara karşı korunmasına da yardımcı oluyor. Özellikle doğumdan hemen sonra sarımsı bir renge sahip olan sütün bebeklere emzirme ile verilmesi son derece önemlidir. Bu sütün içerisinde bulunan bileşenlerin bebeklerin sağlığını koruması bakımından mühimdir.
Yazı İçeriği
Anne Sütü Neden Önemlidir?
Anne ile bebek arasındaki en güçlü bağın emzirme olduğunu belirtmek gerekir. Bebeklerin doğumdan sonraki 6 aylık süreçte kesinlikle anne sütüyle beslenmeleri gerekiyor. Anne sütünde bebeklerin ihtiyacı olan protein, vitamin, mineral, yağ gibi bileşenler mevcut olmakla birlikte bebekleri çeşitli hastalıklardan hatta enfeksiyonlardan koruyan antikorların da bulunduğunu belirtmeliyiz.
Bebeklerin ihtiyacı olan su da anne sütünde bulunuyor ve bu nedenle ilk 6 ay bebeklere su vermeye bile gerek olmaz. Anne sütüyle beslenmenin bebeklerin gelişimlerinin yanı sıra yetişkin olduklarında sağlıklı bir bünyeye sahip olmalarını da sağladığının altı çizilmelidir. Elbette anne sütü almayan bireyler de sağlıklı olabilir. Ancak yapılan pek çok araştırma bu sütün bağışıklık sisteminin güçlü olması noktasında son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Bilgin olsun –> https://www.saithalil.com/hamilelikte-beslenme-onerileri/
Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
Bebeklerin anne sütü ile beslenmelerinin sağlıklarına olan faydaları son derece fazladır. Yapılan araştırmalar kız çocukların ileride meme kanserine yakalanma olasılıklarını düşüren unsurlardan birinin de anne sütü olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda bu süt bebeklerin IQ düzeylerinin daha yüksek olmasını da sağlıyor. Emziren annelerin bebeklerinin eğitim hayatlarında daha başarılı olduklarına dair çok sayıda araştırma olduğunu belirtebiliriz. Bebeklerin doğumdan sonra ilk dışkılamalarını kolaylaştıran da yine anne sütüdür.
Crohn olarak adlandırılan bağırsak hastalığına karşı koruyucu olması anne sütü faydaları arasında yer alıyor. Bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri durumunda göz enfeksiyonlarına yakalanma olasılıkları da düşüyor. Bebeklerde çeşitli alerjik reaksiyonlar yaşanma riskini azaltan bu gıda obeziteye yakalanma olasılığının düşmesini de sağlıyor. Ani bebek ölümlerini azaltıyor olması en önemli faydalarından biridir. Anne sütünün bebekler üzerinde sakinleştirici bir etkisinin olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Tıkla öğren –> https://www.saithalil.com/bebegin-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur/
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler
- Kalsiyum ve bakır gibi mineraller içeren siyah susam anne sütü için gayet faydalıdır ve sütün artmasını sağlar.
- Yüksek oranda demir içeren ve aynı zamanda enerji veren kimyon da tüketilebilir.
- Rezene ile birlikte tüketilen arpa ise süt yapan şeyler arasında bulunuyor. Anne sütünün artması için rezene ve arpa da tüketilebilir.
- Sakinleştirici bir etkisi olan fesleğen de anneler için faydalı bir gıdadır ve anne sütünün artmasını sağlar.
- Mevsiminde olan yeşil sebzelerin de anneler tarafından beslenme programına dahil edilmesi gerekiyor.
- Yüksek oranda vitamin ve mineral içeren sarımsağın da düzenli olarak tüketilmesi anne sütüne katkıda bulunuyor.
- Anne sütünün artmasını sağlayan gıdalar arasında kırmızı sebzeler ve turuncu sebzeler de mevcut.
- Annenin enerji ihtiyacını da karşılayan zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı da rahatlıkla tüketilebilir.
- Emziren anneler için en faydalı gıdalardan biri de yulaftır. Yulaf yüksek oranda demir ve kalsiyum içerir.
Halk arasında su tüketiminin anne sütünün doyuruculuğunu azalttığı düşünülüyor. Ancak bu doğru değildir. Anne adaylarının her gün 10 bardak ila 12 bardak su içmesi gerekiyor. Su tüketimi anne sütü için faydalıdır ve sütün doyuruculuğunu da etkilemez.
Anne Sütünün Geçiş Aşamaları Neler?
Doğumdan sonraki ilk günlerde anne sütü sarı renkli ve bir hayli koyu kıvamlı oluyor. Bu durum son derece normaldir. Bu dönemde anne sütünde çok fazla yağ bulunmaz ancak yüksek oranda protein, mineral ve vitamin bulunur. Bu anne sütü rengi sütteki beta karoten adlı maddeden kaynaklanır.
Halk arasında geçiş sütü olarak adlandırılan süt ise doğumdan sonraki bir hafta ila 15 gün arasındaki dönemde oluşur. Bu süt beyaza yakın bir renkte, açık kıvamlı olur. Sütün kalorisi daha yüksek olurken aynı zamanda laktoz ile vitamin oranının da daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bebeklerin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri içeren ise olgun süt olarak adlandırılan anne sütüdür. Bu süt doğumdan yaklaşık olarak 2 hafta sonrasında oluşur. Olgun süt de gayet doyurucudur ve bebekler için son derece faydalıdır.
İlgini çekebilir –> https://www.saithalil.com/ense-kalinligi-testi/
Bebeğin Günlük Süt İhtiyacı Hesaplama
Anneler özellikle ilk bebeklerinde süt ihtiyacını hesaplama noktasında kararsızlık yaşayabiliyor. Bebeklerinin doyup doymadıklarını anlamaları da güç olduğundan eksik ya da fazla süt verme noktasında endişeye kapılabiliyorlar. Oysa anne sütü ihtiyacı hesaplama sanıldığı kadar zor değildir. Bebeğinizin ne kadar anne sütü ihtiyacı olduğunu anlamanızı sağlayacak bazı bilgileri aktaralım.
Hemen aşağıdaki hesaplama aracımızı kullanarak bebeğinizin günlük süt ihtiyacını hesaplayabilirsiniz.
- gün: 7 ml (1 çay kaşığı)
- gün: 14 ml (2 çay kaşığı)
- gün: 38 ml
- gün: 58 ml
- gün: 65 ml
Bebeklerin kilolarına göre anne sütü ihtiyaçları:
- 2 kilo bebek için: 313 ml
- 5 kilo bebek için: 391 ml
- 3 kilo bebek için: 469 ml
- 5 kilo bebek için: 548 ml
- 4 kilo bebek için: 626 ml
- 5 kilo bebek için: 704 ml
- 5 kilo bebek için: 782 ml
- 5 kilo bebek için: 861 ml
- 6 kilo bebek için: 939 ml
- 5 kilo bebek için: 1000 ml
Besin Değerleri Nasıldır?
Anneler anne sütü içerisinde nelerin olduğunu ve oranlarını da merak edebiliyor. 100 gr anne sütünde bulunanları hemen aktarıyoruz:
- Kalori: 69 kcal
- Karbonhidrat: 7.2 gr
- Protein: 1.3 gr
- Yağ: 4.1 gr
- A vitamini: 241.0 IU
- C vitamini: 3.7 mg
- Potasyum: 58.0 mg
- Kalsiyum: 34.0 mg
- Demir: 0.1 mg
Kaç Yaşına Kadar Anne Sütü Verilmeli?
Bebekler dünyaya geldikten sonra 6 ay boyunca mutlaka anne sütü ile beslenmelidir. Sonrasında ek gıdalara geçilebilir fakat aynı zamanda anne sütünü de almaya devam etmeleri sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri bakımından çok önemlidir. Özellikle 1 yaşına gelene kadar anne sütü almalarını sağlamanız her türlü hastalığa karşı daha dirençli olmalarını sağlar. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini de sağladığından gelişimlerini de destekler. Bebekler anne sütü ile birlikte hangi ek gıdaları alabileceği konusunu da doktorunuza danışabilirsiniz.
Merak edenler için –> https://www.saithalil.com/rahim-agzi-yetmezligi/
Anne Sütü Almayan Bebeklerde Görülen Sorunlar
Konuya dair yapılan pek çok araştırma anne sütü almayan bebeklerde görülen bazı sorunları da ortaya koyuyor. Bu sorunlardan bazıları şöyledir:
- Orta kulak iltihabı riski artar
- Kronik hastalıklardan pek çoğuna yakalanma olasılığı yükselir
- Tip1 diyabet, çölyak, obezite, koroner kalp hastalığı riski yükselir
- Zihinsel gelişim sorunları görülebilir
- İshal riski artar
- Bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalanma riski de artar
- Bebekler anne sütü almadıklarında daha fazla strese girer ve daha fazla ağlar
- Sindirim sistemi enfeksiyonu riski artar
Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]